Ankara 4 Şubesi

Geçmişden Geleceğe Değerlerini Koruyan Çalışan Kadın

 

 

                 Eğitim Bir Sen Ankara 4 Nolu Şube Yenimahalle İlçe Kadın Komisyonu olarak Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle “Geçmişden Geleceğe Değerlerini Koruyan Çalışan Kadın” başlığıyla tertib edilen program çok sayıda üyemizin teveccühüyle gerçekleşti.

             Program Yenimahalle İlçe Kadın Komisyonu Başkanı Gökçegül SAYĞILI nın yaptığı konuşmayla başladı.

        Konuşmasında: “8 Mart Dünya Kadınlar Gününün başlangıcından günümüze tarihi sürecini ve bu vesileyle yaşananlara değinen SAYĞILI ayrıca; Sorunların müzmin çözümsüzlük sarmalında kısır döngüde kalması farklı kesimlerin konuyu ajitasyon diline çevirerek yaraya tuz mesabesindeki değerlendirmeleri meselenin uç noktalara kaymasına sebep olduğunu, kadına dair sorunların seküler bir mantıkla materyalist bakış açısıyla imajlar üzerinden değerlendirilmesinin konunun tüm boyutlarıyla ele alınmasına engel olduğunu belirtti. Değerleriyle barışık, geçmişiyle bağını koparmamış, aynı zamanda ileri medeniyet düzeyini yakalamış bir toplumun inşası için kadınlar mutlaka toplumsal ve kamusal alanda varlık göstermesi geregtiğini belirten Gökçegül hanım, Eğitim-Bir-Sen olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla taleplerimizi kamuoyuyla paylaşdı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün, kadınların sorunlarına odaklanma açısından bir fırsat olarak görürken, kadınları ve sorunlarını adeta bir güne hapseden anlayışı da sağlıklı bulmadığını” ifade ederek konuşmasını tamamladı.

              Program konuğumuz Ankara İl Müftülüğü Uzman Vaizelerinden Betül ALTUN ERİNCİK Hanımefendi yaptığı konuşmasında; “ Yeryüzünün en şerefli varlığı insanoğludur, ne kadındır nede erkektir böyle bir ayrıma Kur’anın girmediğinden bahisle konuşmasına başlayan Betül hanım; “Erkek veya kadın olsun, kim hoş bir iş işlerse elbette biz de ona hoş bir karşılık vereceğiz.” örneğindeki Kur’ani ifadelerin bizlere insanoğlunun kulluk noktasında hak katında eşit olduğunu gösterdiğini ifade etti. Kadın ve erkeğin Ku’ana göre bütünü tamamlayan yarımı ifade eden zevc kelimesiyle anlatıldığını her iki cinsinde diğeri olmadan eksik kalacağına işaret verildiğinden bahsetti. Sahabe dönemi kadınlarınlarının haklarını almadaki mücadeleci tavırlarından ve bu sebeble nüzül olan Mücadile suresinin anektodunada değinen Betül Hanım, ayrıca sahabe dönemi kadınların hem kamusal hem sosyal alanda bir çok önemli vazife ve görevlere atandığı örneklerine de konuşmasında yer verdi. Allah Resulünun ; kadınların özgürce gezebileceği, hiçbir endişe ve kaygı duymadan bir şehirden bir şehre güvenle gidebileceği günleri  hedeflediğini ve öngörüsünü sohbetlerinde dile getirdiğini söyledi.

           Hadis alimi kadınlar üzerine kaleme alınan “Muhaddisat” adlı 40 ciltlik ansiklopedik bilgi kaynağından bahseden Betül Hanım aslında çok fazla sayıda kadın alimimiz olduğundan bahsederek bu kadınların rol model alınması noktasında bir an önce tozlu raflardan çıkarılarak gençlerin hayatına dahil edilmesi gerektiğini belirtti. Büyük bir alim olan Hazreti Aişenin bir entellektüel olarak sahabeye yönelttiği eleştirileri kitap haline getiren Bedreddün Zerküşinin “Hz.Aişenin Sahabeye Yönelettiği Eleştiriler” adlı kitap tavsiyesi ile konuşmasını bitirdi.

Programın bitiminde tüm katılımcılara saksı menekşeler hediye edildi.