Ankara 4 Şubesi

7000 KADIN İÇİN 7000 AĞAÇ PARMAKLIKTAN GELECEĞE BİR UMUT AÇ

Suriye’deki tutuklu kadın ve çocukların yaşadıklarına dikkat çekmek için 7000 KADIN ICIN 7000 AGAC PARMAKLIKTAN GELECEGE BIR UMUT AC dedik ve 7 Martta Tohum kalemlerin dağıtımın ardından vicdan yürüyüşü ve bugünde AGAC dikimimizi ve resim sergimizi gerceklestirdik. Etkinligimize katılım sağlayarak destek olan Eğitim Bir Sen Genel Merkez Kadın Komisyonu Başkan Yardımcısı Elif ATEŞ , üyelerimiz ve resimleriyle bize katkı sağlayan öğrenci kardeşlerimize teşekkür ederiz.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününde kadın haklarını konuşan dünya,Suriye zindanlarındaki kadınları ve yaşadıklarını konuşmadi Kadın haklarından bahsederken önce onlardan, yaşam haklarının ellerinden alınmasından bahsetmek gerek dedik seslerini duyurmak için özgürlük ormanina UMUT ektik.

"7000 KADIN ICIN 7000 AGAC PARMAKLIKTAN GELECEGE BIR UMUT AC" 8 Mart Dünya Kadınlar günü etkinliklerimiz kapsaminda Basın açıklamasını gerceklestiren Kadın Komisyonu Başkanı Necla Doğan 'daki terör saldırısını lanetleyerek konuşmasına başladı.

"Dünyanın pek çok ülkesinde ve Türkiye’de sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenen Vicdan Hareketi kapsamında, Suriye’deki tutuklu kadın ve çocukların yaşadıklarına dikkat çekmek için  burada toplandık.8 Martta vicdan hareketi temalı Tohum kalemleri dağıtarak başladığımız etkinliğimizin bugün diğer  kısımlarını inşallah gerçekleştireceğiz.Eğitim Bir-Sen 4 no’lu şube kadın komisyonu olarak gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte desteklerini esirgemeye şube başkanımız sayın Tekin korku ve yönetimine ve siz değerli katılımcılara teşekkür ederiz.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününde kadın haklarını konuşan dünya, Suriye zindanlarındaki kadınları ve yaşadıklarını konuşmayacak. Kadın haklarından bahsederken önce onlardan, yaşam haklarının ellerinden alınmasından, tecavüze uğramalarından, işkence görmelerinden bahsetmemiz gerekmiyor mu? Bu çığlıkları duyacak vicdan sahipleri nerede? Biz kadınlar, Suriye zindanlarındaki kız kardeşlerimizin acı ve çaresizlik içerisindeki çığlıklarını duyuyoruz."

‘KADINI KORU İNSANI KORU’

Mart 2011’den bu yana devam eden Suriye savaşı sırasında, 1 Milyona yakın insan hayatını kaybetmiş ve onbinlerce insan hapishanelere girmiş çıkmış, bir kısmı ise halen hapishanelerdedir. Suriye insan hakları kuruluşlarının son verilerine göre tespit edilebilen tutuklanan KADIN sayısı, Mart 2011’den 2017 sonuna kadar 13.581’dir. Mart 2011’den bu yana Suriye Savaşı sırasında Suriye rejim güçleri tarafından tutulan ve halen hapishanelerde olan kadın sayısı 6736’dır. Bu sayının 6319’u  yetişkin 417 si kız çocuğudur. Bunlar sadece resmi cezaevlerinde tutulanlardır. Hapishane gibi kullanılan diğer türlü boş fabrika vb. binalarda tutulanların sayısı bilinmemektedir. Bazı kadınlar hamileyken alınmış ve orada doğum yapmıştır. Bazı kadınlar çocuklarıyla alınmıştır. Bazı kadınlar ise, tutulan yerlerde tecavüze uğramış ve tecavüz sonucu olan çocuğu orada doğurmak zorunda bırakılmıştır. Birleşmiş Milletler Bağımsız Uluslararası Suriye Araştırma Komisyonu damgalanma endişesi ve travma gibi nedenlerle cinsel şiddet vakalarının gerçekleşenden az bildirildiğini beyan etmiştir.

Suriye’deki  savaş sırasında kadınlara yönelik cinsel saldırı, işkence, hukuksuz tutulmalar, uluslararası hukuka göre savaş suçu ve insanlığa karşı suç niteliğindedir. Bilinen tek gerçek şudur  ki; Suriye Rejimi kadınlara tecavüz ve saldırıyı bir savaş silahı olarak kullanmaktadır. Kadınlara yönelik yapılan ihlaller ve suçlar sadece rejim askerlerince değil Şebbiha adlı silahlı çeteler ve terör örgütlerince de işlenmektedir.

Amacımız;

  • Kadınların, Suriye’de savaşın başından bu yana işkence, tecavüz, infaz, hapis ve mültecilikle gelen dramlarına dikkat çekmek ,
  • Suriye’de savaş sebebiyle haksız bir şekilde tutulan tüm kız çocukları ve kadın mahpusların serbest bırakılması için çağrı yapmak ve girişim başlatmak
  • Tüm insanlığı savaşlarda kadınların korunması için etkili tedbirler almaya davet
    etmektir.

Suriyeli  mahpus kadınlar için desteğinizden dolayı duyduğumuz memnuniyeti tekrar ifade ediyor hepinize teşekkür ediyorum." diyerek konuşmasını sonlandırdı. Ağaç dikiminin ardından Suriyedeki kadınların umutlarını haal eden öğrencilerimizin yaptığı resimlerin sergilendiği sergi ile programımız sona erdi.